Аналіз технологій та технічних засобів для використання відходів виробництва соняшнику в якості біопалива - Зубко, В.; Соколік, С. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті розглянуто потенційні можливості отримання і використання біомаси соняшнику, досліджені передумови для ефективного її використання в енергетичному напрямку. Розглянуто способи збирання соняшнику та технічні засоби для їх здійснення. Наведено інформацію про паливні характеристики стебел соняшнику та властивості її золи. Проведено огляд технологій та обладнання для збирання незернової частини соняшнику. Приділено увагу передовому досвіду збирання в Україні та закордоном. Визначено основні види біопалив, які можна отримувати з рослинної та зернової маси соняшнику. Враховано переваги та недоліки використання кожного виду палива. Із зростанням врожайності соняшнику збільшуються і обсяги побічної продукції, які можна використовувати для енергетичних потреб. При визначенні обсягів заготівлі незернової частини соняшнику в умовах України необхідно враховувати баланс гумусу і поживних елементів, уникати таких наслідків, як ерозія та погіршення характеристик ґрунту. Перспективним є використання незернової частини соняшнику у вигляді твердого палива (брикети, гранули, тюки), враховуючи, що вона має кращі паливні характеристики ніж солома зернових колосових культур. Необхідно виділити наступні переваги використання гранул та брикетів в якості палива: кількість залишків спалювання (золи) складає від 2,2% до 10% від загального обсягу використаних гранул; процес спалювання гранул піддається повній автоматизації; зручність транспортування та зберігання; відсутність шкідливих викидів в продуктах спалювання; попіл можна використовувати як органічне добриво. Перепоною для виробництва твердих палив з стебел соняшнику є їхня велика вологість. Тому заготовляти незернову частину соняшнику необхідно у період, коли вологість біомаси зменшиться до 20%. Необхідно координувати плани виконання робіт збиральної компанії із прогнозом погоди. Важливими чинниками для забезпечення належної якості біомаси є правильно підібрані технологія та обладнання.