Аналітичний спосіб визначення траєкторії криволінійного руху чотирьохколісної машини з передніми керованими колесами - Довжик, М.; Татьянченко, Б.; Соларьов, О.; Сіренко, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті приведені результати аналітичного дослідження руху чотирьохколісної машини по криволінійній траєкторії, отримані загальні рівняння траєкторії входу в поворот і виходу з повороту, приведені чисельні рішення на прикладі трактора МТЗ-82. Відомо, що криволінійний рух машинно-тракторного агрегата (МТА) істотно відрізняється від прямолінійного руху. Кінематика і динаміка криволінійного руху машин набагато складніші. Це вимагає додаткового вивчення багатьох факторів, які впливають на керованість, стабільність і надійність руху машини. Існує потреба у визначенні траєкторії руху за допомогою аналітичних рівнянь, що дало б можливість створювати програми управління рухом машин. В роботі наведено аналіз останніх досліджень і публікацій з питань криволінійного руху машин і зроблена спроба отримати рівняння криволінійної траєкторії центра ваги чотирьохколісної машини з передніми керованими колесами. Ці рівняння можна використати для планування розворотів МТА під час обробки поля або для автоматичного управління агрегатами і машинами.