Дозуюче-подавальний модуль агрегату внесення рідких хімікатів - Мельник, В.; Калюжний, О.; Рідний, Р. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Робота відноситься до новацій в області сільськогосподарського машинобудування, зокрема до модульного конструювання пристроїв для внесення рідких хімікатів, яке використовується переважно в рослинництві. В теперішній час, коли різко зменшилося продукування вітчизняним тваринництвом органічних добрив, залишається важливим раціональне використання мінеральних добрив, та пристроїв для їх внесення. В роботі обґрунтована можливість, та наведено результати лабораторного дослідження гравітаційної подачі та дозування хімікатів при їх внесенні. Виконано розробку конструкції дозуюче-подавального модуля до агрегату для внесення рідких хімікатів, конструктивна завершеність якого отримана за рахунок використання індивідуальних елементів, а саме: гравітаційного дозування, створення аерозольної суміші та внесення її на об’єкт обприскування. В кожусі кожного дозуюче-подавального модуля встановлені електродвигун, на валу якого закріплені розбризкуючи тарілка та вентилятор. Корпус включає конфузор, дифузор та вихрову камеру, яка закінчується соплом. До кожного модуля додається дозуючий бачок з можливістю змінювання висоти його виставляння та подаючий шланг. В модульному пристрої забезпечена його повна функціональна незалежність, що дозволяє комплектувати агрегат з їх будь-якою кількістю. Позитивний ефект запропонованого конструктивного рішення та надійність роботи модуля забезпечується значним спрощенням конструкції в якій гравітаційне дозування та подавання здійснюється без використання привода. Індивідуальний вентилятор та багатоступеневе подрібнення крапель і забезпечить необхідну ступінь аерозолю і підвищить надійність роботи дозуюче-подавального модуля.