Про використання можливості фізичного виховання і спорту для формування здорового призовного контингенту України: історичний огляд - Гоманюк, С.; Фесенко, Г.; Білим, П.; Черепньов, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Проаналізовано стан фізичного і психічного здоров’я молоді, з якої формується призовний контингент, а також стан демографічної обстановки у світі та в Україні. Розглянуто вплив зниження кількості молодих людей, які активно займаються спортом, виключення фізичної культури з переліку нормативних дисциплін у вищих навчальних закладах на якість призовного контингенту. Показано, що стрімке старіння населення України супроводжується поширенням куріння, алкоголю та наркотиків серед молоді. Наведено дані, що підтверджують лідерство України за кількістю підлітків і молодих людей, які регулярно вживають алкоголь, включаючи пиво і слабоалкогольні напої. В історичному аспекті розглянуто проблеми алкоголізму, куріння та вживання наркотиків серед цивільної молоді (в тому числі студентів) і в армії. На основі проведеного аналізу літературних джерел показано, що в Російській Імперії починаючи з XIX ст. і по 1917 рік включно робилися досить результативні спроби поліпшити ситуацію зі здоров’ям призовного контингенту, учнів гімназій та студентської молоді. Сформульовано рекомендації щодо використання накопиченого досвіду розробки і впровадження в навчальні програми цивільних і військових навчальних закладів ефективних комплексів фізичних ігор для поліпшення якості нинішнього призовного контингенту. Наголошено на необхідності впровадження бойових мистецтв в процес підготовки курсантів вищих військових навчальних закладів та ліцеїстів військових ліцеїв.