Оптимізація твірної індивідуальної пружинної стійки дискової борони - Сімсон, Е.; Хавін, В.; Ягудін, Д. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі розглядається задача розрахунку напружено-деформованого стану індивідуальної пружинної стійки дискової борони з подальшою оптимізацією її геометрії. В останній час в зв’язку з інтенсивним розвитком агропромислового комплексу з’являється необхідність створення нової, більш ефективної сільськогосподарської техніки. Основними критеріями якості, які закладаються при проектуванні нових знарядь, є енергоефективність, надійність і ціна. Внаслідок цього виникає необхідність оптимізації існуючих конструкцій з метою їх удосконалення до світових стандартів. Ключовим питанням при проектуванні дискових борін на індивідуальних пружинних стійках є надійність самої стійки при впливі на неї спектра експлуатаційних навантажень. В процесі обробки ґрунту, в загальному випадку, диск сприймає складне статичне і динамічне навантаження, яке призводить до руйнування стійок. У даній роботі розглядається розрахунок напружено-деформованого стану стійки в найбільш небезпечному робочому режимі. За отриманими результатами формулюється постановка задачі оптимізації в скінчено-елементному програмному комплексі. Запропонований підхід дозволяє забезпечити підвищення міцності стійки без внесення істотних змін у вихідну конструкцію.