Формування волокнистої структури поковок кілець, що забезпечує довговічність підшипникових вузлів сільськогосподарської техніки - Сімсон, Е.; Автономова, Л.; Грозенок, Є. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У роботі розглянуто чисельне моделювання процесу гарячого штампування поковок кілець підшипників для сільськогосподарської техніки з метою поліпшення розподілу волокнистої структури в матеріалі заготовки. Запропоновано альтернативний процес штампування з використанням формування в два етапи. При чисельному моделюванні процесу гарячого штампування вирішуються крайові контактні задачі теплопровідності і термоупругопластичності з відповідними граничними умовами методом скінчених елементів. Контактні задачі вирішуються з урахуванням тертя і теплового контакту. Волокниста структура матеріалу заготовки представлена у вигляді ліній Лагранжа, які виводяться при визначенні параметрів напружено-деформованого стану заготовки. Проведено порівняння отриманих результатів картин укладання волокон при двох різних процесах штампування. Отримані результати показали ефективність запропонованого технологічного способу штампування, за допомогою якого в подальшому підвищується зносостійкість доріжки кочення підшипникового кільця. Підвищення зносостійкості підшипникового кільця дозволяє збільшити довговічність підшипників, тим самим забезпечу- ючи кращу надійності сільськогосподарських машин.