Матеріали «круглого столу»: «Агробіологічне обґрунтування ефективності змішаних посівів» - Мельник, В.; Пастухов, В.; Витанов, О.; Писаренко, В.; Гноевой, І.; Жмурко, В.; Соловей, В.; Бакум, М.; Лукьяненко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Відставання в аграрному секторі України, зокрема, обумовлено обмеженістю матеріально- технічних і фінансових ресурсів, які доступні профільним навчальним, науковим і конструкт торським установам. Вирішити проблему відставання можна, якщо зосередитися на техніко-технологічному майбутньому. Реалізація стратегії випередження вимагає прогнозування всіх аспектів розвитку агропромислово- го комплексу на кілька десятиліть вперед. Можна стверджувати, що наступною за Strip-Till стане система землеробства Mix-Cropp, яка заснована на широкому використанні змішаних посівів, а в більш віддаленій перспективі — система землеробства Rot-Mix, яка заснована на використанні сівозмін між змішаними посівами. Здійснення стратегії випереджання можливо, якщо є такі техніко-технологічні напрямки, які задовольняють умові пролонгованої актуальності, тобто такі, у вирішенні яких виробничники зацікавлені вже зараз, але які повною мірою будуть затребувані в майбутньому. Таким умовам в максимальній мірі відповідає потреба в техніко-технологічному забезпеченні сумісних посівів кукурудзи та сої за схемою «рядок в рядок». У першу чергу це стосується посівних машин. Актуальною залишається підзадача узгодження пар сортів між собою. Причому для кожної зони повинні бути підібрані пари ранньостиглих, середньостиглих і пізньостиглі сортів. Однією з підзадач, яка задовольняє умові пролонгованої актуальності є узгодження темпів зрос- тання спільно вирощуваних культур. Роботи над вдосконаленням технологій вирощування картоплі під шаром соломи можуть і повинні стати локомотивом для впровадження смугових технологій у рос- линництві. Успішна реалізація стратегії випередження на основі розробки техніко-технологічного забезпечення системи землеробства Mix-Cropp вимагає узгодження дій дослідників, конструкторів, заводчан і господарників. Тільки в цьому випадку ті обмежені ресурси, які ми зараз маємо, будуть достатніми для забезпечення технологічного прориву в агропромисловому комплексі України.