Випробування мехатронної вібраційної мультиплощинної насіннєочисної машини - Лук’яненко, В.; Лук’яненко, О.; Харук, І.; Никифоров, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті представлені результати експериментальних досліджень ефективності процесу сепарування насіннєвих сумішей ріпаку і сої плоскими вібраційними фрикційними поверхнями у лабораторних умовах. Також наведені відомості про випробування мехатронної вібраційної мультиплощинної насіннєочисної машини при сепарації цих же культур в умовах господарства. Робочим органом цієї машини є чотири блоки неперфорованих фрикційних площин (по 25 шт. у кожному блоці), що здійснюють паралельні технологічні процеси сепарації насіннєвих сумішей в трьох режимах руху (безвідривному, відривному і ударному). Встановлено вплив режиму руху насіннєвих сумішей по сепаруючим поверхням на якість і продуктивність процесу сепарації. Як показали випробування машини, найвища якість сепарації досягається при безвідривному русі, а найвища продуктивність – при ударному. Господарські випробування мехатронної вібраційної мультиплощинної насіннєочисної машини показали стабільність технологічного процесу сепарації при різних режимах руху насіння по сепаруючим поверхням, надійність всіх вузлів і механізмів, низький рівень шуму при роботі ма- шини на різних режимах і дуже низьку трудомісткість при зміні параметрів технологічного процесу. Майже всі регулювання технологічного процесу сепарації автоматизовані – поздовжній кут нахилу сепаруючих площин, частота їх коливань, а також подача насіннєвих сумішей на сепаруючі поверхні змінюються за допомогою змінних резисторів. Випробування машини в господарських умовах при сепарації насіннєвих сумішей ріпаку і сої також виявили і її недоліки. Для цих і подібних культур і особливо при сепарації у відривному режимі є необхідність у розробці спеціального механізму завантажування і відводу продуктів поділу. Так як машина повинна бути встановлена строго горизонтально, то для зручності її необхідно оснастити рівнемірами, як у поздовжньому, так і поперечному напрямках.