Про нелінійну модель потоку зерносуміші на плоскому віброрешеті - Бурлака, В.; Ольшанський, О.; Сліпченко, М.; Малець, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Розглянуто установлений потік шару сепарованої зерносуміші на плоскому віброрешеті, нахиленому до горизонту. Прийнята нелінійна реологічна залежність типу Севіджа між дотичним напруженням у суміші та швидкістю деформацій зсуву. Побудовано замкнутий аналітичний розв’язок нелінійного диференціального рівняння руху, внаслідок чого отримано компактні розрахункові формули для обчислення швидкості потоку суміші та об’ємної продуктивності решета. З метою спрощення експериментів при визначенні реологічних констант математичної моделі, побудовано також аналітичний розв’язок оберненої задачі руху. Цей розв’язок дає можливість проводити ідентифікацію констант за даними вимірювань кінематичних параметрів потоку суміші для двох кутів нахилу решета до горизонту.