Кореляційна залежність біометричних показників капусти цвітної від умов вегетаційного періоду - Пузік, Л.; Гайова, Л. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Встановлено, що висота рослин капусти цвітної на 37 % залежала від особливостей гібрида і на 50 % від умов вегетаційного періоду. Сукупна дія факторів складала 3 %, частка інших факторів становила 10 %. У фазу утворення головки за висотою перевищували рослини гібридів Лівінгстон F1 (контроль) та Опал F1 на 6,8–15,6 % відповідно. Аналіз кореляційного зв’язку дозволив виявити сильну пряму залежність лінійної висоти рослин капусти цвітної та ГТК вегетаційного періоду: r = 0,94…0,99. Гібрид Кул F1 менше реагував на даний фактор порівняно з іншими гібридами. Середньодобова температура повітря та сума активних температур за вегетаційний період також є факторами, що впливають на біометричні показники рослин. Спостерігався сильний прямий зв’язок між лінійною висотою рослин капусти цвітної та сумою активних температур вище 10 оС. При цьому коефіцієнт кореляції коливався від 0,92 у гібрида Лівінгстон F1 до 0,99 у гібрида Кул F1. Середньодобова температура повітря також чинила сильний вплив на висоту рослин капусти цвітної: r = 0,89…0,99. Кількість листків на рослинах капусти цвітної на 8 % залежала від особливостей гібрида і на 61 % від умов вегетаційного періоду. Сукупна дія факторів АВ складала 4 %, частка інших факторів становила 28 %. Кореляційний аналіз свідчить, що за кількістю листків гібриди капусти цвітної майже однаково реагували на погодні умови вегетаційного періоду: r = 0,94…0,99. При цьому менший коефіцієнт кореляції відмічено у гібрида Лівінгстон F1. Середньодобова температура повітря та сума активних температур мали однаково сильний вплив на кількість листків капусти цвітної не залежно від гібриду: r = 0,99 На діаметр розетки листків капусти цвітної чинять значний вплив середньодобова температура, ГТК і кількість опадів за вегетаційний період.