Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів обчісуючого барабану жниварки - Козаченко, О.; Пахучий, А.; Дьяконов, С.; Гончаров, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Вирішення проблеми підвищення ефективності зернозбиральної техніки, зокрема, з використанням при прямому комбайнуванні жниварок обчісуючого типу, передбачає побудову схеми технологічного процесу та розрахунок раціональних конструктивних параметрів, що зумовлюють якісне виконання процесу збирання рослин на корені. В статті викладені результати теоретичних досліджень обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів обчісуючого барабана жниварки для збирання льону олійного із врахуванням фізико-механічних властивостей стебла рослин, які визначають їх поведінку під впливом механічних сил, що виникають під час взаємодії з робочими органами обчісуючого пристрою. Технологічний процес збирання насіння льону олійного, що виконується комбайнами, повинен враховувати дані по врожайності, фізико-механічні властивості рослин (стебла та насіння), вимоги щодо кінцевого продукту за формою та якістю та продуктивність зазначеного процесу. Під час збирання комбайном рослини піддаються різним механічним напруженням (розтягуванням, стискуванням, згинанням, зсувам та ін.) що необхідно враховувати при моделюванні процесу. Поведінка рослин під час виконання технологічного процесу збирання є результатом поєднання їх пружно-пластичних властивостей матеріалу, властивостей гранульованого матеріалу та неньютонівських характеристик потоку рідини. Така поведінка, що включає складні взаємодії та нелінійні зв’язки, ускладнює застосування або адаптацію відомих теорій однорідних матеріалів, а також розробку надійних теорій. Таким чином, складним процесом є математичне моделювання зазначених властивостей для подальшого використання їх в моделюванні процесів оптимізації та керування. В результаті теоретичних досліджень процесу взаємодії рослини льону олійного з обчісуючим барабаном жниварки на основі теорії коливань, отримано динамічну функцію зміни кривизни стебла в залежності від його реологічних властивостей і встановлені конструктивні параметри барабану, а саме, значення радіусів R out = 0,28 м, Rin = 0,22 м, координат центру yc = 0,28 м і xc = 0,52 м і кількості обчісуючих гребінок j = 8 шт. Зроблені відповідні висновки щодо отриманих результатів теоретичних досліджень.