Аналіз відцентрових робочих органів тукових машин і підвищення ефективності їх застосування - Фесенко, Г.; Шарай, К. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Аналізуючи технологічний процес внесення мінеральних добрив при вирощуванні сільськогосподарських культур установлено, що найбільш поширеним способом їх внесення є поверхневий спосіб із застосуванням тукових машин із відцентровими робочими органами вітчизняного та зарубіжного виробництва. При цьому виявлені конструктивні особливості відцентрових робочих органів з нерухомо установленими лопатками на дисках і з лопатками, наділеними пристроями, які приймають участь у корегуванні процесу розсіву мінеральних добрив та інших сипучих матеріалів під час роботи. Крім того, аналіз наукових праць відомих вчених, присвячених теоретичним дослідженням відцентрових розкидачів дозволив виявити напрямок по підвищенню рівномірності внесення сипучих матеріалів шляхом регульованого їх розподілу по ширині розсіву, а саме за рахунок використання потенційної енергії, накопиченої завчасно лопатками з подальшим її використанням при розсіві. Відомі конструкції відцентрових робочих органів з використанням потенційної енергії лопаток виявились не зовсім пристосованими для внесення мінеральних добрив при зміні умов роботи. Причиною цьому явилось те, що при зміні норми внесення добрив туковою машиною з відцентровим робочим органом, лопатка з накопиченою в ній потенційною енергією змінює характер свого прискореного руху при сході добрив з диску, що знижує показники їх внесення. На основі творчих пошуків розроблений відцентровий робочий орган, що забезпечує внесення мінеральних добрив та інших сипучих матеріалів з підвищеною рівномірністю при зміні технологічних умов. Особливість такого відцентрового робочого органу полягає в тому, що пружний пристрій кожної лопатки виконано у вигляді стрижня з механізмом його скручування у вигляді важеля з фіксатором. При зміні умов роботи рівномірність внесення мінеральних добрив залишається без змін за рахунок зміни важелем пружності стрижня лопаток.