Аналітичне визначенню геометричних параметрів робочої частини ножа кенігсфельдського типу - Люлька, О.; Нікольський, М.; Фабричнікова, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті доведено переваги використання фрезерованих ножів кенігсфельдського (зигзагоподібного) типу. Названо найвідоміших вітчизняних та зарубіжних виробників різального обладнання бурякоцукрової промисловості. Описано сучасні напрями використання різального обладнання у бурякоцукровій промисловості та закладах ресторанного господарства. Описано види та основні технічні характеристики ножів. Охарактеризовано операції процесу відновлення робочої частини ножів кенігсфельдського типу. Представлено проекції робочої частини ножа кенігсфельдського типу з визначенням всіх основних складових, які дають об’ємне уявлення про її властивості. Наведено аналітичні залежності, які дають змогу визначити: геометричні параметри бокової ріжучої кромки та її проекцій після торцювання, потоншення та короткого заточування; всі геометричні розміри і площу паралелограма ріжучої фаски, утвореної за допомогою короткого заточування пера ножа; кут потоншення товщини пера при довгому заточування; кут між сусідніми ріжучими кромками. Запропоновано рівняння для визначення сумарної площі ріжучих кромок пер ножа кенігсфельдського типу. Взаємодія об’єкта, який нарізають, із зигзагоподібною кромкою ножа кенігсфельдського типу приводить до відділення стружин, проте контакт між стружиною та об’єктом зберігається протягом всього процесу відрізання. Ступінь деформації стружин залежить від форми та розмірів поверхонь контакту (внутрішньої поверхні пер ножа), для визначення яких у статті приведені аналітичні залежності. Цінність представлених результатів досліджень полягає у можливості їх практичного застосування для: визначення загального опору та питомої роботи різання; розрахунку складової потужності бурякорізального обладнання, яка витрачається на подрібнення коренеплодів; розрахунку кількості витратних матеріалів під час локального зміцнення робочої частини ножа.