Аналіз протекторів колісних систем сільськогосподарського призначення - Крутас, К.; Антощенков, Р. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Пошук чинних напрямів дослідження для підвищення ефективності сільськогосподарських агрегатів, за допомогою оптимізації колісних пар, малюнка протектора та певного рівня тиску у шинах транспортних агрегатів. Попередній досвід свідчить про те, що при використанні важких сільськогосподарських машин та тракторів на полях нерідко дає негативний ефект і приводить до пагубної дії на ґрунт. В сільськогосподарський техніці використовується багато різних колісних систем. Для кожного окремого випадку наприклад для різних ґрунтів, доріг, різних погодних умов, різних агрегатів потрібно використовувати різні параметри для колісних систем. Такі параметри як: різний рівень тиску в повітряних камерах коліс, різні малюнки на протекторі колеса, змінювати висоту малюнка протектора колеса для покращення рівню прохідності. Малюнок протектора відіграє одну з найголовніших ролей в процесі щоденної експлуатації сільськогосподарської техніки. Він впливає на прохідність по ґрунту після атмосферних опадів, самоочищення та бокову стійкість. Для важкої сільськогосподарський техніці бажано використовувати такі малюнки протектора, як: «ялинка», «ключка» та багато-блоковий протектор. Встановлено, що протидіяти ущільненню ґрунту, а також там де вкрай небажано його пошкоджувати, і потрібна рівна поверхня та недопустимість дефектів використовується шини з низьким тиском. Встановлено, що залишається недостатньо досліджено вплив геометричних параметрів колісних систем та їх ефективності. У зв’язку чим необхідно розробити комплекс заходів, що спрямовані на збереження родючості ґрунтів. Таким чином треба ще звертати увагу на економічні показники використовування колісних пар. Дана проблема є досі актуальною для сільського господарства України