Аналіз технологічних властивостей робочих органів культиватора передпосівного поверхневого обробітку ґрунту і удосконалення стрілчастої лап - Фесенко, Г.; Жмуренко, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Одним із напрямків інтенсифікації сільськогосподарського виробництва є підвищення рівня механізації виробничих процесів в землеробстві за рахунок застосування більш досконалих технічних засобів. Це в повній мірі відноситься до передпосівного поверхневого обробітку ґрунту, спрямованого на збереження вологи на глибині посіву і створення умов його рихлення без руйнування структури ґрунту. В результаті проведеного аналізу, установлено, що на початковій стадії переміщення в ґрунті стрілчастої лапи відбувається ущільнення підрізаного пласта з наступним зрушенням і кришенням в площині, розташованій під нахилом до горизонту. Подальше переміщення пласта по плоскій полиці робочого органу відбувається без рихлення до падіння з його обрізу, під час якого перемішується верхній сухий із нижнім вологим шаром ґрунту. Крім того, після сходу підрізаного пласта з крил стрілчастої лапи і удару його ґрунтових агрегатів об ґрунтову підошву утворюється переподрібнена і пиловидна фракція, яка не являється агротехнічно-цінною для ґрунту. що погіршує його структурний склад. Аналітичні дослідження також показали, що підвищити ступінь кришення культиватором ґрунту і зменшити при цьому утворення переподрібненої фракції можливо, якщо в стрілчастій лапі полиці виконати випуклими у верхньому напрямку, при цьому кривизна випуклості повинна змінюватись з віддаленням від ріжучої кромки і обрізу полиці. Установлено, що ріжучу кромку і обріз полиці лапи слід розташувати в одній горизонтальній площині. Виконана в такому вигляді стрілчаста лапа створює умови подальшого кришення підрізаного ним пласта ґрунту під час його руху по крилах лапи і поступове сходження з них без падіння, що запобігає взаємне переміщення оброблюваних шарів ґрунту з виносом на поверхню вологого шару і утворення переподрібненої пиловидної фракції. яка погіршує структурний склад ґрунту.