Застосування нанотехнологій в технологічних процесах тваринництва України - Болтянська, Н.; Маніта, І.; Подашевська, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
На сьогоднішній день все більш очевидним стає, що перевага буде у тих країн, які розвивають електроніку, нанотехнології та біотехнології. Проведені дослідження показали, що застосування нанотехнологій і наноматеріалів в тваринництві в даний час дозволяє вирішити ряд гострих проблем і забезпечує значний ефект. У тваринництві нанотехнології доцільно використовувати в технологічних процесах, де вони дають додаткові переваги. При формуванні мікроклімату в приміщеннях утримання тварин і птиці застосування нанотехнологій дозволяє замінити енергоємну припливно-витяжну систему вентиляції енергозберігаючою системою кондиціонування повітря із забезпеченням нормативних параметрів мікроклімату: температура, вологість, газовий склад, мікробіообсіменінність, запиленість, швидкість руху повітря, усунення запахів із збереженням тепловиділень тварин. Наноелектротехнологія в технологічних процесах птахівництва з використанням електромагнітних випромінювань високої і понадвисокої частоти дозволяє здійснювати: ультрафіолетове опромінення інкубаційних яєць і молодняку птиці з метою їх знезараження від хвороботворних мікроорганізмів і стимуляції перинатального (в період інкубації) розвитку молодняка (дослідження показали, що виводимість курчат зростає до 94, а їх збереження – до 99%); знезараження та пастеризацію яєць і яйцепродуктів; поділ молодняку птиці по підлозі. З огляду на існуючі в тваринництві проблеми забруднення навколишнього середовища, емісій з неприємним запахом і газів, що впливають на глобальне потепління, найбільш ефектним в даний час є застосування плівкоутворюючих розчинів каталітичного дії. Перспективною є розробка екологічно чистої нанотехнології електроконсервуваннія силосної маси зелених кормів електроактивованним консервантом замість дорогих органічних кислот, які потребують дотримання суворих заходів техніки безпеки.