Експериментальні дослідження впливу взаємозіткнень насіння на їх рух по неперфорованим віброфрикційним площинам - Лук’яненко, В.; Никифоров, А.; Никифорова, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлені результати експериментальних досліджень впливу взаємозіткнень насіння сільськогосподарських культур на їх рух по робочим площинам віброфрикційної машини. Дослідження проводили на насіннєвих сумішах соняшника і сої, які дуже відрізняються своїми фізикомеханічними властивостями: формою, шорсткістю і пружністю. Експериментальні дослідження проводилися в трьох існуючих режимах руху насіння по робочим площинам: безвідривному, відривному і ударному. Так як ударний режим руху насіння може забезпечити тільки мехатронна вібраційна мультиплощинна насіннєочисна машина, то така машина і використовувалась в роботі. Робочим органом цієї машини є чотири блоки неперфорованих фрикційних площин (по 25 шт. у кожному блоці), що здійснюють паралельні технологічні процеси сепарації насіннєвих сумішей в трьох режимах руху (безвідривному, відривному і ударному). В результаті експериментальних досліджень встановлено вплив взаємозіткнень компонентів насіннєвих сумішей між собою на їх рух по сепаруючим площинам вібраційних насіннєочисних машин. Цей вплив істотньо залежить від фізико-механічних властивостей насіння і їх режиму руху по сепаруючим площинам. Як показали дослідження, найбільш значний вплив взаємозіткнень насіння на його рух спостерігається при безвідривному режимі руху і для насіння плоскої форми з найбільш високими показниками шорсткості і незначною пружністю. За результатами проведених експериментальних досліджень можна зробити висновок про необхідність врахування впливу взаємозіткнень насіння між собою при математичному моделюванні руху насіння по сепаруючим площинах віброфрикційних машин і особливо при вивченні руху плоского, шорсткуватого і непружного насіння у безвідривному режимі руху.