Обґрунтування та вибір енергетичних засобів для агрегатування агромашин - Зубко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті обґрунтовано підхід до визначення типу енергетичних засобів необхідних для агрегатування сільськогосподарських машин при виконанні механізованих технологічних операцій. Досліджено показники для енергомашин, які необхідно враховувати при комплектуванні машинних агрегатів для забезпечення їх оптимального складу: дотична сила тяги, коефіцієнти зминання шин, коефіцієнти зчеплення ведучого апарата з ґрунтом, сили опору руху, витрати палива на різних режимах роботи. Визначено залежність коефіцієнта зминання шин від твердості поверхні. Зі збільшенням твердості поверхні, по якій рухається енергетичний засіб, коефіцієнт зминання шин зменшується. Крім того, наявність грунтозачепів забезпечує зменшення коефіцієнту зминання гумових рушіїв, а зменшення тиску в шинах призводить до збільшення їхнього коефіцієнту зминання. Реалізація тягових можливостей енергетичних засобів істотно залежить від коефіцієнту зчеплення ведучого апарата з ґрунтом, на який, в свою чергу, впливають тип ходових апаратів енергетичних засобів, структура та твердість поверхні роботи сільськогосподарських машин та питомий опір ґрунту. З метою визначення залежності коефіцієнта зчеплення різних типів рушіїв від твердості ґрунту, були проведені польові дослідження та теоретичні розрахунки. Були проведені польові дослідження та теоретичні розрахунки для визначення коефіцієнта опору перекочування енергетичних засобів. Визначено вплив твердості ґрунту та типу рушія на величину даного коефіцієнта. Все перелічене необхідно враховувати при створенні математичних моделей, для процесу вибору енергетичного засобу, спираючись на попередньо визначені машини та типи їхніх робочих органів.