Математичні дослідження траєкторії польоту краплі рідини - Нетецькій, Л.; Артьомов, М.; Калюжний, О.; Ростовський, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Важливою операцією сільськогосподарських машин, що обслуговують рослинництво, є внесення рідких хімікатів (добрив, пестицидів, гербіцидів і ін.), З якісним дотриманням норми їх внесення. Робота відноситься до новацій в галузі сільськогосподарського машинобудування та присвячена дослідженню відцентрового способу поверхневого внесення рідких хімікатів. Експериментальні дослідження відцентрового розпилювача, який виконаний у вигляді напівзакритої тарілки з вертикальним циліндричним бортом підтвердило його працездатність. Використання гравітаційної подачі і дозування рідини доцільно при внесенні малих доз хімікатів, яке в свою чергу, має експлуатаційні та технологічні переваги в порівнянні з традиційними при поверхневому способі внесення рідких хімікатів. Конструкція тарельчатого розбризкувача виключає необхідність використання насосів високого тиску і вентиляційних пристроїв, які використовуються в існуючих розпилювачі. Поступаючи у внутрішню порожнину тарілки, робоча рідина під дією відцентрової сили розташовується кільцевим шаром по внутрішній поверхні. Потрапляючи в сопло, рідину притискається до задньої стінки сопла, набуваючи однакову з тарілкою окружну швидкість. На виході з сопла швидкість рідини складається з окружної та радіальної складових. Початкова швидкість рідини на вході в канал визначається окружною швидкістю тарілки, товщиною шару і щільністю рідини. Факел розпорошеної рідини для соплового елемента визначається частотою обертання тарілки, а також числом і продуктивністю сопел. Певні експериментальним шляхом параметри плями розпилу використовувалися як вихідні дані для математичної оцінки траєкторії польоту краплі. Було встановлено що на дальність польоту краплі впливає опір повітряного середовища, частота обертів розпилювального диска, висота його установки від рівня землі а так же нахил сопел.