Аналіз діючих навантажень в машинах для обробки грунту - Риндяєв, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
У рішенні задач подальшого розвитку аграрного сектору нашої країни важливе місце займають питання збільшення виробництва продукції сільського господарства. Тому останнім часом риділяється увага проблемам сільськогосподарського машинобудування. Виготовляються нові разки і реконструюються машини для обробки грунту, вживаються заходи для збільшення потужностей і розширення технологічних можливостей заводів – виробників сільськогосподарського бладнання. В результаті цього вітчизняні аграрії оснащені сучасними машинами, проектуються і виготовляються нові зразки високопродуктивної техніки. Висока продуктивність машин для обробки грунту досягається головним чином за рахунок зростання швидкостей обробки, ширини захоплення грунту і т.д. Це призводить до значного збільшення енергосилових параметрів приводів і, як наслідок цього, до високої напруженості всіх елементів трансмісій і робочих органів. За останній час напруги в передачах при розрахунку на контактну витривалість при використанні спектра сталих технологічних навантажень зросли на 30%, а на опір втомному зносу зубів – більш ніж на 50%. І хоча машинобудівникам вдалося за цей ’еріод забезпечити підвищення рівня допустимих напружень приблизно на таку ж величину і тим самим, здавалося б, компенсувати зростання таких розрахункових напружень, за останні роки витрати запчастин збільшилися більш ніж в 2 рази, число відмов за цей час подвоїлося. Зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та поставок запчастин до нової техніки обганяють темпи зростання обсягів виробництва самої техніки. Однією з основних причин такого неблагополучного стану є те, що кількісне зростання енергосилових параметрів нової техніки привело до якісно нових проблем у створенні сільськогосподарського обладнання, до вирішення яких практика проектування виявилася непідготовленою. Сільськогосподарські машинобудівники зіткнулися зі значним зростанням в машинах для обробки грунту нетехнологічних навантажень, що перевершують технологічні, що встановилися. Створення працездатних машин для обробки грунтів в умовах інтенсивно діючих навантажень перетворилося в гостру проблему, від вирішення якої значною мірою залежать техніко – економічні показники нових і реконструйованих машин.