Перевірка математичної моделі плоско-паралельного руху боронувальної секції у поздовжньо-вертикальній площині на адекватність - Тиховод, М.; Надикто, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Серед низки заходів збереження дефіцитної вологи у будь-якій ґрунтово-кліматичній зоні багатьма науковцями і агровиробниками перевага надається використанню чорних парів. Для цього верхній шар парового поля повинен постійно розпушуватися на глибину 5…6 см. Найкращим робочим знаряддям для виконання цієї технологічної операції є борона, обладнана робочими органами у вигляді плоскої лапи невеликої ширини захвату. Динаміка руху подібного знаряддя у поздовжньо-вертикальній площині має бути такою, яка б забезпечувала йому стабільність глибини обробітку грунту на рівні заданих 5…6 см. Такий результат можливий за правильного вибору конструктивних параметрів борони. На етапі проектування знаряддя першим кроком у розв’язанні такої задачі є математичне моделювання досліджуваного процесу з обов’язковою подальшою перевіркою розробленої математичної моделі на адекватність. У даній статі розглянуто методику і результати перевірки на адекватність математичної моделі, яка описує динаміку коливань кута повороту (β) боронувальної секції у поздовжньо-вертикальній площині. У підсумку установлено, що у режимі сталого руху такої секції розбіжність теоретичних і експериментальних даних не виходить за межі довірчого інтервалу, який характеризує діапазон зміни оцінювального параметру у вигляді кута β. Такий результат вказує як на адекватність розробленої математичної моделі, так і на достовірність отриманих результатів моделювання.