Організація першої допомоги в умовах надзвичайних ситуацій: світовий досвід - Ляшенко, С.; Фесенко, А.; Кісь, В.; Юрченко , В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Стаття розглядає світовий досвід при організації надання першої допомоги в умовах надзвичайної ситуації. Науково-технічний прогрес не лише не зменшив імовірність виникнення надзвичайних ситуацій, а й лише збільшив їх и кількість через виникнення техногенних катастроф, небезпеку тероризму, зміни клімату, що додаються до природних небезпек та пандемій. Допомогти людям врятуватися і вижити в таких ситуаціях – складна задача, що стоїть перед владою та рятувальними службами. Аналіз показує, що в різних країнах використовується різні підходи до надання першої допомоги, до розподілу обов’язків та системи взаємодії різних служб в умовах надзвичайних ситуацій. Знання цих особливостей здатне вдосконалити і систему надання першої допомоги в Україні. Важливим результатом проведеного аналізу є усвідомлення ключової ролівстановлення взаємодії різних гілок влади з швидким зворотним зв’язком. Досвід ліквідації катастроф у США та Японії, зокрема, передбачає формування невеликих команд (не більше 5-7 осіб) для вирішення якоїсь однієї певної задачі. Керівництво системою надання першої допомоги має складатися з керівника, його замісника (для можливості відпочинку при цілодобовому проведенні робіт), спеціалістів у галузі зв’язків з медіа, безпеки, служби логістики та фінансів. Трьома основними задачами надання першої медичної допомоги є сортування, стабілізація та транспортування постраждалих до найближчих обладнаних лікарень. У країнах з високою небезпекою природних катастроф важливими є профілактичні заходи в будівельній галузі, що допоможе попередити великі руйнування та спростити процедуру розчищення завалів. Куба, один з світових лідерів у галузі протидії природним катастрофам, основну увагу направляє на швидкодіючу систему евакуації населення, оповіщення та щорічні дводенні тренінги поведінки населення у надзвичайних ситуаціях. Цей досвід має бути врахований при розробці конкретних протоколів надання першої допомоги в Україні. Відсутність розробленого чіткого порядку дій та чіткого розподілу обов’язків відповідно до потреб надзвичайних ситуацій – основні фактори, що зменшують ефективність системи надання першої допомоги в Україні.