Підвищення якості поверхні деталей при пластичному деформуванні - Дудніков, А.; Дудніков, І.; Дудник, В.; Бурлака, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
У даній роботі розглядається проблема підвищення якості деталей ґрунтообробних машин і підвищення їх довговічності і ресурсу машин за рахунок застосування більш ефективної технології як в машинобудуванні при їх виготовленні, так і в ремонтному виробництві при їх відновленні. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні і виборі більш ефективного технологічного процесу підвищення довговічності деталей ґрунтообробних машин, що працюють в умовах абразивного зношування з урахуванням конструктивних факторів. Як показали проведені дослідження, зносостійкість даних деталей залежить від наступних факторів: тривалості і умов експлуатації, складу оброблюваного ґрунту, способів попередньої обробки їх матеріалу, методів відновлення. Аналіз зазначених факторів, що визначають інтенсивність зношування ріжучих елементів деталей ґрунтообробних машин, дозволяє розробляти технологію як їх зміцнення в машинобудуванні, так і відновлення в ремонтному виробництві. Проведено тензометричні дослідження параметрів ріжучих робочих органів машин при різних технологічних процесах зміцнення для вибору більш ефективного технологічного методу їх відновлення. На підставі проведеного комплексу досліджень і експериментів розроблена і впроваджена у виробництво технологія відновлення стрілчастих культиваторних лап, плужних лемішів і дисків копачів бурякозбиральних машин методом вібраційного зміцнення, що дозволяє підвищити їх довговічність і надійність. Отримані результати досліджень можуть бути використані в машинобудуванні для зміцнення зазначених деталей ґрунтообробних машин при виготовленні.