Гібридизація зернових залежно від гідротермічних умов - Панкова, О.; Пузік, В.; Фесенко, А.; Безпалько, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті наведено результати гібридизації пшениці ярої м’якої з житом ярим залежно від метеорологічних умов. Відмінності погодних умов оцінювали за гідротермічним коефіцієнтом Г.Т. Селянінова (ГТК). Узагальнені результати свідчать, що в зоні Лісостепу України основним фактором, який визначає рівень реалізації потенціалу генотипу, є погодний. Віддалена гібридизація – метод створення принципово нових рослин, які об’єднують у своїй спадковій основі найбільш цінні риси і ознаки дикорослих і культурних рослин – продуктів тривалої еволюції природного та штучного добору. Багато сортів пшениці, що вирощуються в Україні, вже не задовольняють потреби сучасного агровиробництва, особливо за стійкістю до хвороб і несприятливих умов погоди – посухи, низьких і високих температур. У зв’язку з цим віддалена гібридизація є одним з перспективних шляхів створення сортів інтенсивного типу з широкою екологічною пластичністю, високим урожаєм і якістю. Саме тому експериментальна віддалена гібридизація стала необхідною та актуальною в селекції пшениці.