Особливості колекційних зразків нуту для вибору цінних джерел у селекції - Пузік, Л.; Пузік, В.; Тітова, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
Мета досліджень є визначення кращого зразка нуту за комплексом ознак продуктивності, вмісту деяких компонентів хімічного складу та стійкості до хвороб і шкідників. Об’єктом досліджень було 30 зразків семи видів нуту – Cicer arietinum L., C. Reticulatum Labizinsky., C. Judaicum Boiss., C. bijugum K.N. Rech., C. Pinnatifidum Jaub., C. chorassinicum (Bge) M. Pop., C. Yamashitae Kitam. колекції Національного центру генетичних ресурсів рослин України (НЦГРРУ). На підставі результатів значень цільових функцій встановлений ранжирувальний ряд колекційних зразків різних видів нуту. Серед 30 колекційних зразків перший ранг мають зразки Пегас (UD0501164) і Cicerrotundum (UD0500422) . Другий ранг серед зразків колекції мають шість зразків. За значенням результатів цільових функцій вони розміщуються у такому порядку: UDO 500196 , Тріумф (UD0501163) , Добробут (UD0501194) , UDO 50207 , Луганець (UD0500102) . Третій ранг мають зразки NEC 1506 (UD0501485) , UDO 500001 , NEC 1847 (UD0501486) , Гібрид 25 (UD0500015) , Flip97 – 220с , INIA45 . Серед іноземних зразків колекції найвищий ранг у зразків ICCW 42 (UD0502028) , ICCW 8 (UD0501165) , ICCW 71 (UD0502026) , ICCW 9 (UD0501669) . Виявлені зразки ICCW 42 (UD0502028), UDO 500022, X2001th 173-18, що мають найвищі показники за вмістом білка у зерні: 24,5, 26,8 і 25,7 % відповідно. Зразки СР 66-1 (UD0500980) і Sierra (UD0501751) мають найкращі показники за вмістом олії у зерні: 7,6 і 6,8 % відповідно. На основі проведених розрахунків за комплексом ознак оцінку – рівень добрий – серед представлених колекційних зразків нуту отримав зразок Cicer rotundum (UD0500422) C. arietinum. Оцінку – рівень задовільний – отримали зразки Пегас (UD0501164), Добробут (UD0501194), Краснокутський 123 (UD0500101), UD0502017, NEC 1847 (UD0501486) і UD0500001 виду C. аrietinum.