Дослідження способів покращення пуску асинхронного двигуна сільськогосподарської машини - Сотнік, О.; Сорокін, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
Cільськогосподарські машини через особливості технологічних процесів, неякісну електроенергію в сільських мережах та некваліфікований персонал мають за статистикою частіші аварійні режимами роботи, мають тривалі і короткочасні перевантаження та більше відмов двигунів. Такі режими характерні для асинхронних двигунів дробарок, подрібнювачів кормів, змішувачів кормів, транспортерів, відцентрових вентиляторів, гноєприбиральних транспортерів тощо. Електродвигуни відомі своїм дуже високим коефіцієнтом корисної дії порівняно з іншими приводними механізмами. Високе значення коефіцієнта корисної дії справедливе для усталеної роботи в номінальних режимах, під час перехідних процесів втрати суттєво зростають. Одним з найбільш витратних процесів є розгін: для виходу на необхідну швидкість двигуну варто забезпечити підвищений момент, що призводить до зростання струму і, відповідно, квадратичного збільшення електричних втрат. Особливо це важливо для приводів, які працюють в повторно-короткочасному режимі роботи, тобто з частими зупинками та пусками. Поліпшити пускові властивості перевантаженого в момент пуску асинхронного двигуна можна змінюючи початкові умови включення двигуна в мережу (початкову фазу напруги живлення, кутове положення ротора). У цьому випадку забезпечується пуск з максимальним ударним моментом, що позитивно позначається при пуску двигунів з великим моментом зрушення. Досліджено можливість підвищення експлуатаційної надійності привода сільськогосподарських машин для перевантажених асинхронних двигунів під час їх пуску. В результаті проведених досліджень було отримано: для визначення максимального перехідного моменту асинхронного двигуна вираз для визначення «піків» перехідного моменту при пуску. З метою усунення аварійного режиму перевантаження при пуску асинхронних двигунів розроблено спосіб, що дозволяє захистити двигун шляхом формування динамічного моменту при пуску. Це досягається за рахунок «зрізання» негативних динамічних моментів.