Шляхи підвищення працездатності сільськогосподарських машин - Риндяєв, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Головною задачею сільськогосподарської галузі України є збільшення виробництва якісної продукції. У зв’язку з цим урядом приділяється велика увага розвитку сільськогосподарського машинобудування. Проектуються сучасні високоефективні машини, збільшуються потужності підприємств виробників сільськогосподарської техніки, закуповуються закордонні перспективні зразки обладнання. В результаті цих заходів українські аграрії експлуатують ефективну техніку. Інтенсифікація виробничого процесу в аграрному секторі відбувається в основному за рахунок зростання швидкостей обладнання в роботі. Це призводить до збільшення енергосилових параметрів машин, їх нагруженості і напруженості деталей і вузлів. Вітчизняні сільськогосподарські машинобудівники зуміли забезпечити підвищення рівня допустимих напружень, але витрати на закупівлю запчастин значно збільшилися. Причиною такого неблагополучного стану є зростання динамічного і нетехнологічного навантаження, що привело до нових питань при проектуванні сільськогосподарської техніки. Крім того нетехнологічні навантаження значно перевищують технологічні. Таким чином, розробка заходів підвищення працездатності сільськогосподарських машин стало проблемою, вирішення якої очікують вітчизняні аграрії. Першим етапом цієї роботи є аналіз і оцінка відомих схемних рішень, а також вибір раціональних параметрів вузлів машини, які забезпечують необхідний рівень працездатності машини. В тому випадку, коли відомі схеми не можуть вирішити поставлені задачі, необхідний творчий пошук нових рішень. Створення раціональної системи машини – це розробка проектного рішення, яке відповідає критеріям забезпечення параметрів процесу, працездатності, запасу міцності і економічному критерію. Аналіз формування навантажень при роботі сільськогосподарського обладнання і розробка схемних рішень машин за сформульованими критеріями – це шляхи, які забезпечують підвищення працездатності сільськогосподарських машин.