Аналіз шляхів керування енергоспоживанням електроприводів об’єктами агропромислового комплексу - Лисиченко, М.; Хандола, Ю.; Гузенко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Проаналізовано режими роботи електроприводу робочих машин в агропромисловому комплексі. Проведено детальне обґрунтування властивостей пристроїв, що входять до складу електромеханічних систем, та наведено шляхи регулювання ефективності роботи зі зниження енерговитрат. У науковій роботі велике значення надавалося механічним характеристикам асинхронних двигунів і властивостям перетворювача як приймача електричної енергії. Під час експлуатації асинхронного електроприводу доведено, що на практиці можна зменшити втрати в нерегульованих двигунах і в живильній магістралі, знизивши таким чином напругу на валу двигуна, використовуючи компенсацію реактивної потужності. У представленій в огляді статті розглядаються основні режими роботи електроприводу робочих машин в агропромисловому комплексі. Виконано обґрунтування властивостей пристроїв, що входять до складу електромеханічних систем, та наведено шляхи регулювання ефективності роботи зі зниження енерговитрат. Проведено аналіз основних методів енергозбереження в електроприводах агропромислового комплексу, що дозволяє змінювати в даний момент подачу на робочий орган необхідної потужності з мінімальними втратами. Перспективним технічним рішенням сучасного регульованого електроприводу на найближчі роки є структурована система асинхронного двигуна перетворювача частоти з короткозамкненим ротором, що показує детальне підключення перетворювача до електроприводу. Отримано результати чисельних розрахунків параметрів енергетичного процесу транспортування енергії від джерела до споживача, які можуть бути корисними при розробці та впровадженні сучасних ефективних алгоритмів управління енергозбереженням. Дослідження показали, що заміна ненавантажених електродвигунів в агропромисловому комплексі на двигуни меншої потужності дає значну економію електроенергії.