Оптимізація процесу збирання та транспортування врожаю зернових культур з використанням бункера-накопичувача - Циганенко, М.; Сировицький, К.; Романашенко, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У роботі вирішене завдання, яке направлене на зменшення втрат зернової продукції та оптимізацію технічних засобів в технологічному процесі збирання та транспортування врожаю зернових культур. Виконане теоретичне обґрунтування доцільності використання бункера – накопичувача в технологічному процесі збирання врожаю зернових та зернобобових культур. Досліджено, що включивши в технологічний процес збирання врожаю зернових та зернобобових культур бункер – накопичувач при груповій роботі зернозбиральних комбайнів, можливо вивільнити один чи два зернозбиральні комбайни та декілька транспортних засобів не змінюючи строки збиральних робіт. Знають всі хлібороби, що збирати врожай необхідно в короткі терміни. З розвитком технічних засобів для збирання врожаю, або створення нових зернозбиральних комбайнів примушує змінювати й технологічний процес. Як відомо нові сучасні зернозбиральні комбайни направлені на збільшення продуктивності, а це збільшення ширини жатки до 12 метрів, потужність двигуна до 400 - 500 кінських сил та об’єм бункера до 12м3 . Якщо брати до уваги останній показник і пов’язати його з об’ємом кузова транспортних засобі, що є більшістю в сільськогосподарських підприємствах, то автомобіль марки КаМАЗ має об’єм кузова без надставних бортів 7м3. Співвідношення цих об’ємів не співпадає, а для більш якісного використання робочого часу комбайна необхідно розвантаження зерна із бункера в транспортний засіб за один прийом. Так виникає технічна проблема для вирішення якої є використання бункера-накопичувача.