Умови ефективного використання льонозбиральних комбайнових агрегатів - Лімонт, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Наведена циклограма використання льонозбиральних комбайнових агрегатів. Досліджені розподіли тривалості зміни агрегатів, їх простоїв та коефіцієнта використання робочого часу зміни. Оцінена статистична залежність продуктивності агрегатів від їх корисного використання та коефіцієнта використання робочого часу зміни від її тривалості. Проаналізовані довжина гонів і тривалість обідньої перерви екіпажів льонозбиральних комбайнових агрегатів. Оцінено вплив вказаних факторів на продуктивність комбайнових агрегатів. Кореляційне відношення продуктивності агрегатів по довжині гонів і тривалості обідньої перерви становило відповідно 0,397 і 0,418. Наведені графіки зміни продуктивності агрегатів від досліджуваних факторів. Досліджена тривалість робочого дня екіпажів льонозбиральних агрегатів та їх продуктивність в реальний умовах машиновикористання. Вивчені статистичні розподіли досліджуваних ознак. Визначений кореляційний зв’язок між продуктивністю агрегатів і тривалістю робочого дня виконавців. Виявлена кількісна закономірність зміни продуктивності агрегатів від тривалості робочого дня. Тривалості робочого дня і обідньої перерви розглянуто як організаційно-технологічні фактори, що визначають ефективність використання льонозбиральних комбайнових агрегатів. За показники ефективності! використання агрегатів прийняті коефіцієнт використання їх часу зміни, продуктивність за годину змінного часу та виконання годинної норми виробітку. Із зміною тривалості робочого дня в досліджуваних межах зазначені! коефіцієнт і виконання норми виробітку змінюються за куполоподібними кривими, а продуктивність агрегату із збільшенням тривалості обідньої перерви зростає за логістичною залежністю.