Визначення розрахункового рівня максимальної витрати дощових паводків - Дубницький, В.; Скорікова, І.; Черепньов, І.; Нестеренко, С. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Запропоновано використовувати розподіл Джонсона при визначенні розрахункового рівня дощових паводків. Для визначення довірчих інтервалів оцінок параметрів розподілу Джонсона, одержуваних методом максимальної правдоподібності, запропонована послідовність дій, яка складається з таких етапів: складання системи рівнянь методу максимуму правдоподібності; вибір способу розв’язання системи рівнянь методу максимуму правдоподібності; визначення початкового наближення системи рівнянь методу максимуму правдоподібності; розв’язання системи рівнянь методу максимуму правдоподібності; визначення елементів інформаційної матриці; визначення меж довірчих інтервалів для отриманих оцінок параметрів. Для розв’язання систем рівнянь методу максимуму правдоподібності обраний метод Ньютона. Наведено вирази, необхідні для обчислення значень якобіанів, що входять в процедуру розв’язання отриманої системи. Наведено спосіб одержання інформаційної матриці, необхідної для обчислення довірчих інтервалів оцінок параметрів розподілу Джонсона. Отримано вирази, необхідні для обчислення значень гессіанів, що входять в процедуру обчислення дисперсій отриманих оцінок параметрів розподілу Джонсона. Описана методика отримання розрахункових значень максимального рівня дощових паводків.