Аналіз напрямів удосконалення конструкцій пристроїв для завантаження силосів - Мельник, В.; Самойленко, Т. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Травмування зерна в технологічній лінії післязбиральної обробки та тривалого збереження відбувається внаслідок дії на зернівку різних механічних конструкцій (норій, ковшових елеваторів, транспортерів, шнеках і т.п.), в тому числі і пристроїв для безпосереднього завантаження насіння в силоси. Механічні пошкодження суттєво впливають на стійкість зерна до тривалого зберігання, із-за більш інтенсивного дихання насіннєвий матеріал виділяє більше вологи, теплоти, відбувається частіше його ураження хворобами та шкідниками, що призводить до знищення цілої партії. Зернова маса, яка надходить на тривале зберігання в силоси, складається із окремо зібраних твердих зернівок, об’єм яких складається із об’єму зернівок та порожнеч між ними, які заповнені повітрям. Прийнято вважати, що зерновий потік по своїм механічним властивостям займає проміжний стан між твердим та рідким середовищем. Властивість переміщення зернівок відносно один одного робить зерновий потік схожим на рідину. Але кожна зернівка зернового потоку, взята окремо, має властивість твердого тіла. Разом вони створюють сипуче тіло, яке може сприймати зовнішні навантаження, що робить сипуче тіло схоже на тверде. При дослідженні зернового матеріалу після завантаження його в силоси можна спостерігати постійну втрату частину вантажу. Для покращення якості продукту, що надходить на збереження (пшениці, жита, вівса, сої и т.п.) пропонується покращити процес завантаження через приймальний отвір за допомогою допоміжних засобів. Використання таких конструкцій знизить ущільнення насіннєвого матеріалу по мірі завантаження, а ємність по всьому об’єму буде гомогенно заповнюватися відповідно до розміру зернівок (зменшення сегрегації). Більшість сучасних силосів використовують принцип самопливного завантаження в отвір силосу, при якому зерновий матеріал при довільному падінні більше ущільняється, травмується, утворює сегрегацію, як при вільному падінні, так і на поверхні утворюючого насипу, а також сам насип зменшує насипну здатність силосу і в кінцевому рахунку зменшує економічну ефективність технологічного процесу. Ця стаття присвячена огляду пристроїв для загрузки сипкого матеріалу на зберігання та удосконаленню конструкції пристрою для обережного завантаження зерна в силос, що зменшуватиме його травмування. Використання нових машин в технології підвищить процент біологічної цілісності зерна, що в кінцевому суттєво збільшить прибуток господарства.