Метод гідродинамічних аналогій в системі модельних досліджень ґрунтообробних машин - Волик, Б.; Лепеть, Є.; Коновий, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті розглянутий метод гідродинамічних аналогій як різновид аналогового моделювання. На відміну від теоретичних досліджень В.С. Казакова наведена методика дозволяє встановити в експерименті критерії подібності, що розширює можливості методу. Суттєвою перевагою є деталізація складових опору до рівня вихідних даних. Встановлено, що коефіцієнт лобового опору в гідродинаміці і питоме зчеплення часток ґрунту мають ідентичну сутність і їх можна використовувати при визначенні критеріїв подібності. Встановлено, що поняття ріжучий периметр може бути ідентифікованим в гідродинаміці поняттям площа змочуваної поверхні. В статті запропоновано в якості критеріїв подібності прийняти співвідношення відповідних складових рівняння тягового опору А.М. Панченко і рівняння лобового опору тіла, що рухається у водному середовищі. В роботі доведена можливість сумісного використання критеріїв подібності аналогового і фізичного моделювання.