Роль мінімального обробітку ґрунту в органічному землеробстві - Чайка, Т. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті обґрунтовано актуальність і доцільність здійснення мінімального обробітку ґрунту з метою підвищення його родючості та зменшенню негативного впливу на природне навколишнє середовище. Визначено головні переваги та недоліки обробітку ґрунту плугом. Досліджено позитивний вплив мінімального обробітку ґрунту в умовах органічного землеробства на: структуру та пружність ґрунту, захист від ерозії та водний баланс, гумус і ґрунтові організми, захист клімату. Розглянуто його недоліки, що обумовлені технічними особливостями і вимогами, забороною застосування гербіцидів та швидкорозчинних азотних добрив: бур’яни та їх проростання, переорювання пасовищ, загортання пожнивних решток, прогрівання та просихання ґрунту, мінералізація поживних речовин, різноманітна та гнучка механізація. Наведено міжнародний досвід практичного застосування мінімального обробітку ґрунту в органічному землеробстві, що свідчить про його ефективність після четвертого року використання: врожайність зростає на 11 %, прошарок гумусу в ґрунтах збільшується на 10 %, збереження приблизно 13 тонн вуглекислого газу на один гектар. Цей метод обробітку ґрунту орієнтований на перспективу та довгострокову стратегію розвитку, потребує гнучкість в заходах щодо обробітку ґрунту і засобах механізації: контроль за бур’янами, хворобами та шкідниками, використання сівозміни і сидератів. Детально проаналізовано технічні засоби для ведення мінімального обробітку ґрунту в умовах органічного землеробства: принцип дії, переваги та недоліки.