Вплив параметрів різальних елементів на інтенсивність зношування лап культиваторів - Козаченко, О.; Каденко, В.; Шкрегаль, О.; Блезнюк, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Наведено результати експериментальних досліджень зношування різальних елементів лап культиваторів від кута їх постановки до напрямку руху. Фізичним моделюванням процесу зношування зразків різальних елементів лап в круговому каналі для випробування ґрунтообробних робочих органів доведена доцільність врахування досліджуваного параметра при розробці нових та удосконаленні існуючих ґрунтообробних робочих органів для забезпечення збереження вихідних геометричних характеристик при зношуванні поверхонь, що контактують з абразивним середовищем ґрунту. Встановлено, що значення зносу різальних елементів лап культиваторів за напрацюванням зростає із збільшенням кута в інтервалі зміни раціональних значень цього показника. Зокрема встановлено, що мінімальний шлях тертя, що зумовлює досягнення граничного значення зносу по товщині леза, яке дорівнює 1мм, складає 180 км. Шлях тертя до граничного значення зносу збільшується із збільшенням кута. Так при ߛ =80° значення цього показника становить S = 280 км. Аналогічна закономірність збільшення значення величини зносу від шляху тертя спостерігається і за ваговим показником. Отримані результати вказують на різну інтенсивність зношування леза лапи у випадку виконання його із змінним кутом розхилу. Перспективним напрямком забезпечення рівностійкості зношування таких робочих органів при експлуатації є застосування сучасних методів локального зміцнення по довжині різальних елементів лап культиваторів.