Оцінка міцності робочого органу дискової борони при взаємодії з перешкодою - Автономова, Л.; Бондар, С.; Степук, А.; Ягудін, Д. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У роботі представлено підхід до проведення оцінки міцності робочого органу дискової борони при ударі об масивну жорстку перешкоду. Розглядається задача визначення напружено-деформованого стану складеної конструкції (пружинної стійки і диска) при ударному навантаженні абсолютно жорстким тілом. Динамічна контактна пружна задача вирішується методом скінченного елемента в тривимірній постановці. У контактній зоні при ударнiй взаємодії диска з масивним тілом враховується тертя. Отримані розподіли полів переміщень і еквівалентних напружень дозволяють судити про міцність робочого органу. Проведено аналіз характеру втомного руйнування інструменту; наведені перетини пружинної стійки, які підтверджують картину зародження та розвитку тріщин в результаті накопичення втомних пошкоджень, що призводить до втрати міцності при критичному перевантаженні (удар об перешкоду).