Аналіз конструкцій сошників посівних машин - Зубко, В.; Сіренко, В.; Кузіна, Т. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті досліджено посів озимої пшениці сівалками з різними робочими органами. В польових умовах випробувано їх вплив на якість розміщення зерна в ґрунті. Проаналізовано переваги та недоліки сошників для конкретної зони. З’ясовано, які саме повинні створюватися умови для рослини, що дозволить пришвидшити інтенсивність її проростання та отримання максимального врожаю. Виявлені фактори, які виникають при посіві: неідеально рівна поверхня поля, досягнення висіву насіння на однаковій відстані одне від одного, створення сівалкою умов для рівного розміщення зерна в ґрунті, забезпечення робочими органами сівалки вертикального розміщення насінини в ґрунті, сівба в оптимальні строки та врахування конкретних ґрунтово-кліматичних умов, структури та питомого опору ґрунту. Проведені дослідження дозволили встановити переваги та недоліки робочих органів сівалок, а саме: не кожен сошник підходить для конкретних умов та може забезпечити якісний посів зерна; створення таких умов для зернини, щоб при падінні вона досягала насіннєвого ложе зародком вверх, ближче до поверхні ґрунту; досягнення рівномірності посіву. На основі експериментальних досліджень зроблено висновок, що для підвищення якісних показників посіву ми повинні ретельно підібрати тип і параметри робочих органів (сошників) для конкретної ґрунтово-кліматичної зони. Саме від конструкції сошника залежить рівномірний розподіл насіння за площею живлення, а також рівномірне їх закладання на однакову глибину.