Експериментальне обгрунтування оптимального діаметра всмоктуючого отвору - Миронов, О.; Золотовська, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті представлені експериментальні дослідження параметрів висівного отвори. Для проведення досліджень процесу висіву та залежності між основними параметрами висівного апарату розроблений і обладнаний стенд. Стенд складається з електронного лічильника насіння, тахометра, секції висівного апарата, вакуумпроводів, ресивера, манометра, крана, вакуумнасоса. Визначено оптимальні їх значення. Побудована математична модель процесу висіву насіння для стаціонарної області зміни параметрів та визначено оптимальне значення отвори для присмоктування насіння. Побудовані математичні моделі процесу висіву насіння овочевих культур дозволяють в залежності від поставлених завдань визначити оптимальну частоту обертів ротора висівного апарату при заданій нормі висіву, культурі насіння, діаметрі отворів для присмоктування насіння і величиною тиску.