Підвищення проникності мембрани клітини при діє імпульсного електричного поля - Мегель, Ю.; Шигімана, В.; Коваленко, С.; Бєлікова, T. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Провідність клітини в імпульсному електромагнітному полі (ІЕП), заснована на явищі електропорації, і визначається електричними властивостями мембрани, що багато в чому залежать від її геометричної структури. У статті сформульовані основні геометричні властивості клітини і мембрани, як об'єктів математичного моделювання з метою теоретичного обґрунтування методичних режимів електропорації імпульсноій кондуктометрії клітин в середовищах. Запропоновано імовірнісна модель провідності клітини при електропорації мембрани в ІЕП зростаючої напруженості, побудована експоненціальна характеристика зростання провідноості клітини з зростанням середнього калібру електропор, до розриву мембрани при перевищенні критичної напруженості поля. Побудована модель дозволяє теоретично обгрунтувати і рорахувати апаратні параметри поля, що забезпечують безпечні і критичні режими електропорації при імпульсній кондуктометрії живих клітин тварин.