Випробування першого українського колісно-гусеничного трактора ХТЗ-280Т з гумово-тросовими гусеницями - Харченко, С.; Кірієнко, М.; Циганенко, М.; Анікєєв, О.; Качанов, В.; Рульов, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлені результати дослідження роботи першого українського колісно- гусеничного трактора ХТЗ-280Т з гумово-тросовими гусеницями в весняний період 2015 року. При цьому досліджувалась можливість та ефективність агрегатування з зарубіжними машинами, в даному випадку сівалкою Джон Дір 7200. Визначення експлуатаційно-технологічних показників при сівбі соняшника показало, що агрегат, що складався з трактора ХТЗ-280Т та вказаної сівалки, забезпечив високу продуктивність – 13,0 га за 1 годину основного часу , та досить низькі витрати палива 2,2 л/га, що на 40% менше, ніж при використанні агрегату, що складався з трактора Т-150К та вітчизняної сівалки СУПН-12. Крім визначення експлуатаційно-технологічних показників весняний період проводились дослідження впливу гусениць трактора ХТЗ-280Т на ущільнення ґрунту при виконанні технологічної операції сівба соняшника. Показником ущільнення була величина твердості ґрунту, яка визначалась в місцях і по сліду гусениці, поза сліду – «по полю», а також «по сліду колеса» колісного трактора Т-150К. Результати визначення ступеню ущільнення показали, що гусениці ущільнюють ґрунт в шарі ґрунту 0 - 5 см на 48%. Шар ґрунту 5 - 10 см, в який проводився висів насіння соня- шника ущільнювався всього на 11%. Послідуючі шари – 10 - 15 см та 15 - 20 см ущільнювались відповідно на 34% та 17%. Ущільнення ґрунту колесами трактора Т-150К в тих же умовах, в шарі ґрунту 0 - 5 см складало 67%, в шарі 5 - 10 см – 41%, а в шарах 10 - 15 см та 15 - 20 см відповідно 58% та 34%. Порівняння ущільнення, яке викликається колесами колісного трактора з ущільненням гусеницею трактора ХТЗ- 280Т показує, що гусениця ущільнює ґрунт в шарі 0 - 5 см на 30%, а в шарі 5 - 10 см на 41%, а в шарах 10 - 15 см та 15 - 20 см відповідно на 34% та 20% менше ніж колеса трактора Т-150К.