Дослідження пневмоелектромагнітного пульсоколектора доїльного апарата методом планованого експерименту - Дмитрів, В.; Дмитрів, І.; Яцунський, П. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Стаття присвячена проблемі проведення багатофакторного планованого експерименту і виведення регресійної моделі в натуральних факторах. Приведено матриця планування експерименту для нелінійної регресійної залежності та розширена матриця ортогонального планування розрахунку коефіцієнтів трифакторної моделі другого порядку. Матриця розрахунків коефіцієнтів рівняння подано у вигляді таблиці, в якій стовпці 2-11 складають ортогональну матрицю планування, стовпчик 12 – значення відгуку експерименту, перші вісім дослідів – це матриця повного факторного експерименту 23. Наведена методика і виведені залежності, а також приклад розрахунку коректованих значень рівнів для уможливлення властивостей ортогональності матриці плану.Особливістю приведеної методики опрацювання експериментальних даних є наведені залежності для виведення коефіцієнтів регресійного рівняння і перерахунок їх для отримання регресійної залежності в натуральних значеннях факторів. За результатами експериментальних досліджень виведено рівняння регресії, яке характеризує залежність вакуумметричного тиску у піддійковаій камері доїльного стакана від частоти пульсації, співвідношення між тактами і інтенсивності молоковіддачі. Межі зміни частоти пульсації становили 0,67-1,33 Гц, інтенсивність молоковіддачі змінювалась в межах 33-45 грам/с, співвідношення між тактами встановлювали на рівнях 0,67, 1,5 і 2,33. Тиск у піддійковій камері доїльного стакану змінювався в межах від 12 кПа до 18 кПа. Побудовано графічна модель інтерпретації регресійної залежності за експериментальними данини. Розраховані критерії Стюдента, Фішера і Кохрена, які показали адекватність і відтворюваність отриманої моделі технологічного процесу з використанням пневмоелектромагнітного пульсоколектора доїльного апарата.