Теоретичне моделювання процесу гравітаційного завантаження силосу зерном по відкритому гвинтовому каналі - Самойленко, Т.; Арендаренко, В.; Мельник, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі наведено теоретичне моделювання гравітаційного завантаження циліндричних ємностей (силосів) зерном по відкритому гравітаційному каналі. Відомо, що при завантаженні силосів зерном, воно отримує різні механічні пошкодження, що негативно впливає на технологічний процес довготривалого зберігання. Травмоване та пошкоджене зерно більше виділяє вологи, тепла, це в свою чергу приводить до його злежування та ураження шкідниками та хворобами.Для зменшення травмування зерна при його завантаженні в силос необхідно розробити такий робочий орган, котрий мав би можливість зерновій масі рухатися в низ без прискорення. Таку можливість дає відкритий U-подібний периферійний гвинтовий канал. Цей робочий орган розміщується на внутрішній стороні циліндричної ємності. Рух зернової маси по цьому робочому органі описується рівнянням стану сипкого зернового середовища, яке встановлює взаємозв’язок між тиском зернових частинок, швидкістю їх зсуву і пористістю зернового середовища.Під час руху зернового шару по U-подібному гвинтовому каналі кінематична енергія елементарного об’єму складається із енергій поступального переміщення, флуктуації (хаотичного руху) та колового масопереміщення. На основі такого моделювання була отримана математична модель руху сипкого зернового матеріалу по відкритому U-подібному периферійному гвинтовому каналі з перемінним кроком. Математична модель може бути використана для визначення раціональних параметрів відкритого гвинтового каналу.