Етапи налагодження якісного технічного сервісу молочно-доїльного обладнання - Алієв, Е. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Досліджені вимоги до системи технічного обслуговування молочно-доїльного обладнання молочних підприємств, що призводять до ефективної їх експлуатації. Проведено аналіз загальної комплектації існуючого молочно-доїльного обладнання та його технічного стану в господарствах Запорізької обл. Встановлені основні види ремонтно-обслуговуючих дій молочно- доїльного обладнання в залежності від виду операцій та строків виконання: щоденне (щозмінне) технічне обслуговування (ЩТО); періодичне технічне обслуговування (ТО-1); сезонне технічне обслуговування (ТО-2); технічне обслуговування при зберіганні; при транспортуванні; технічний огляд; ремонт (поточний або капітальний в залежності від особливостей, ступеня пошкодження і зношування машин і устаткування, їх вузлів та деталей, а також трудомісткості ремонтних робіт). Розроблені етапи налагодження якісного технічного сервісу молочно-доїльного обладнання шляхом вдосконалення методів прогнозування та розробки універсальних діагностичних технічних засобів. Етап 1 – відповідність молочно-доїльного обладнання до вимог стандартів ГОСТ 28545 і ISO 5707. Етап 2 – наявність у складі молочно-доїльного обладнання вимірювальних пристроїв для контролю за її основними техніко-технологічними параметрами. Етап 3 – наявність виробничо-технічної бази для здійснення технічного обслуговування молочно- доїльного обладнання. Етап 4 – наявність у виробників молочно-доїльного обладнання технічного засобу для діагностики його техніко-технологічних параметрів. Етап 5 – наявність гарантійного і не гарантійного обслуговування молочно-доїльного обладнання. Приведено опис розробленого приладового забезпечення для виконання зазначених операцій: прилад для контролю вакууму і параметрів його пульсацій доїльної установки, комплект устаткування виробничого контролю техніко-технологічних параметрів молочно- доїльного обладнання «Тестер доїльних установок».