Конструкція ножа ротора розрихлювально-сепаруючого пристрою грунообробної машини - Пащенко, В.; Нанка, О.; Сиромятников, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Предметом дослідження є процес функціонування робочих органів ротора грунтообробної розрихлювальне-сепаруючої машини яка змінює структуру і щільність оброблюваного шару ґрунту відповідно до вимог агрономічної науки. Розглянуто конструкцію ножа ротора розрихлювально-сепаруючого пристрою ґрунтообробної машини. Для визначення значення відносної швидкості елемента ґрунту по лезу ножа ротора склали диференціальне рівняння відносно руху елемента ґрунту по лезу ножа, скориставшись для цього методом викладеним у теорії руху частки ґрунту по шерехатим поверхням П.М. Василенка, але при цьому розглянуто рух елемента ґрунту не по поверхні, а по лезу ножа. Об'єктом дослідження є ніж ротора, форма робочої кромки якого забезпечує його обертання з мінімальними витратами енергії на роботу. При виконанні роботи застосовані теоретичні дослідження з використанням механіко-математичного моделювання взаємодії робочих органів з ґрунтом. Вихідна інформація для обґрунтування дослідження отримана шляхом аналізу літературних джерел. Дано обґрунтування конструкції ножа ротора розрихлювальне-сепаруючого пристрою ґрунтообробної машини яка забезпечить його обертання з мінімальними витратами енергії на роботу за умови зменшення розкидання грунту, і запобігання сгружування його на сепаруючій решітці. Актуальність полягає в тому, що теоретично обґрунтована конструкція ножа ротора розрихлювальне-сепаруючого пристрою ґрунтообробної машини дозволить удосконалити методи передпосівної обробки грунту для поліпшення її агротехнічних якостей, з мінімальними витратами енергії. Цільова група споживачів інформації в статті - конструктори, фахівці які займаються розробкою грунтообробних робочих органів.