Підходи до врахування професійного травматизму при плануванні діяльності підприємства - Альбощій, О.; Доронін, Є.; Третьяков, О.; Д'яконов, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Стаття присвячена пошуку шляхів врахування впливу професійного травматизму на результати роботи підприємства. Випадки професійного травматизму зумовлюють розбіжності між фактичними результатами роботи підприємства і плановими очікуваннями. Причому, розбіжності між фактичними та плановими результатами зумовлені низкою причин, серед яких виробничий травматизм і професійна захворюваність, як правило, не приймаються керівниками підприємств до уваги. Врахування професійного травматизму при плануванні роботи підприємства має певні складнощі, оскільки пов’язане з невизначеністю, з неповнотою інформації і потребує використання відповідних методів її оброблення. Запропоновано оцінювати негативний вплив професійного травматизму на показники роботи підприємства окремо від інших чинників, оскільки такий підхід дозволить фахівцям служби охорони праці отримувати кількісні оцінки негативних наслідків у сфері безпеки праці та виробничої санітарії і оперувати даними оцінками при підготовці пропозицій до керівників підприємств щодо покращення стану справ. Розглянуті варіанти кількісного оцінювання збитку від випадків професійного травматизму для цілей планування роботи підприємства в залежності від статистичних даних, що є на підприємстві. При цьому, детермінований підхід дозволяє отримати оцінку ризику як середнє значення очікуваних збитків. Можливі відхилення збитків від їх середнього значенням не визначаються. Імовірнісний підхід дозволяє оцінити числові характеристики ризиків, пов’язаних з професійним травматизмом. В той же час, для його реалізації на практиці потрібна достатня за обсягом даних статистична інформація, що потребує певних змін у системі обліку.