Розробка нової конструкції лабораторної установки для експериментального дослідження очисників картопляного вороху - Булгаков, В.; Головач, І.; Ружило, З.; Рибалко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі наведена розроблена авторами лабораторна установка нової конструкції для проведення експериментальних досліджень очисників картопляного вороху спірального типу, здатних до активного самоочищення від налиплого ґрунту, ефективного відведення ґрунтових і рослинних домішок та якісного очищення бульб картоплі з їх мінімальними втратами і пошкодженнями. Зокрема, на цій лабораторній установці будуть проведені експериментальні дослідження очисника картопляного вороху, який складається з п’яти хвилеподібно розташованих робочих спіралей, що дає змогу значно розширити робочу зону сепарації поступаючого картопляного вороху, а це сприятиме кращому його розосередженню по робочій поверхні очисника, більш інтенсивному руйнуванню ґрунтових грудок, а отже покращенню просіювання ґрунтових і рослинних домішок і зменшенню забивання робочих спіралей, що в кінцевому рахунку підвищує продуктивність і працездатність картопляного очисника. Процес очищення бульб від ґрунтових і рослинних домішок зазначеним очисником відбувається за рахунок переміщення картопляного вороху витками консольно закріплених спіральних пружин, що обертаються з певною кутовою швидкістю, та коливального руху самих пружин, що виникає за рахунок прогину їхніх поздовжніх осей під дією ваги поступаю чого в робочу зону очисника вороху. При цьому ґрунтові і рослинні домішки просіваються крізь сепаруючі зазори і витки спіралей, а бульби картоплі транспортуються витками спіралей у напрямі до вивантажувального транспортера. Розрахунки потрібної потужності на привід лабораторної установки показали, що вона не перевищує 1,3 кВт.