Дослідження та моделювання показників в різних видах обробітку ґрунту під сільськогосподарські культури для умов чорноземних ґрунтів України - Таценко, О.; Мартинюк, А.; Курской, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У технологіях вирощування сільськогосподарських культур найбільші резерви енергозбереження та підвищення продуктивності сільськогосподарських культур мають способи обробітку ґрунту. Сучасні тенденції сільськогосподарського виробництва потребують обґрунтування, запровадження і використання раціональних сучасних ґрунтообробних знарядь та вдосконалення існуючих технологічних процесів обробітку ґрунту.Проаналізовано останні дослідження та публікації напрямків підвищення ефективності обробітку ґрунту під сільськогосподарські культури та використання технічних засобів для їх реалізації в умовах чорноземних ґрунтів України.Проведено наукові дослідження та моделювання зміни показника твердості ґрунту і енергетичних витрат в різних способах та видах обробітку ґрунту під сільськогосподарські культури для умов чорноземних ґрунтів України. Процес дослідження та моделювання енергетичних витрат і твердості ґрунту проводився на основі зміни показників глибини обробітку, виду обробітку і типу технічних засобів, які реалізують технологічний процес обробітку ґрунту під сільськогосподарські культури.В статті наведені результати дослідження впливу технологічних процесів обробітку ґрунту на енергетичні витрати та твердість ґрунту в умовах стаціонарного досліду дослідного поля для різних варіантів обробітку ґрунту в технологіях вирощування сільськогосподарських культур.При дослідженнях, які проводились відповідно до розробленої програми та методики, визначались показники якості виконання процесу обробітку ґрунту та витрати палива в залежності від виду і глибини обробітку ґрунту.Моделювання математичних залежностей зміни показників досліджувались в 3D проекціях. Реалізація 3D моделювання для різних варіантів технологічного процесу обробітку ґрунту під сільськогосподарські культури проводилось в програмному пакеті Statistica.Зміна виду обробітку ґрунту та збільшення глибини обробітку ґрунту обумовлює покращення якості підготовки ґрунту та збільшення витрат палива.