Обґрунтування вирощування картоплі за технологією Streep-Till - Пастухов, В.; Кириченко, Р.; Бакум, М.; Крекот, М.; Могильна, О.; Мельник, О.; Калашник, В.; Михайлін, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Дослідження присвячені розробці енергозберігаючої екологічноощадної технології Streep-Till вирощування картоплі на поверхні поля під шаром мульчі (соломи).Традиційна технологія вирощування картоплі потребує значних енергетичних витрат, пов’язаних з використанням сільськогосподарської техніки. Несприятливі погодні умови останніх років суттєво знизили врожайність і товарність цієї культури.Під час виконання технологічних операцій сучасні машинно-тракторні агрегати переущільнюють ґрунт, погіршують водно-повітряний баланс, що знижує його родючість. Сучасні промислові технології передбачають широке застосування пестицидів при вирощуванні картоплі. Крім того, зміна кліматичних умов в останні роки привели до підвищення температур повітря і ґрунту в період вегетації рослин. Перелічені фактори негативно впливають на врожайність та товарність картоплі. Розроблена екологічноощадна технологія Streep-Till механізованого вирощування картоплі включає розкладання посадочного матеріалу картоплі на поверхню поля і накривання усієї площі поля, включаючи міжряддя, шаром мульчі (соломи) і виключає міжрядний обробіток ґрунту під час вегетації. Збирання врожаю картоплі спрощується і полягає лише у підбиранні бульб картоплі з поверхні поля картоплезбиральними машинами.Запропонована технологія забезпечує оптимальний температурний режим для формування урожаю картоплі, мінімізує вплив техніки на ґрунт, застосування пестицидів і зменшує енерговитрати.