Концепція випереджального розвитку техніки та технологій АПК - Мельник, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Сформульовано глобальну мету – сільське господарство України в світовому аспекті має стати кращим з найкращих, а саме: найбільш технологічним, продуктивним і екологічним одночасно. Проаналізовано основні фактори, які є доказом досягнення поставленої цілі. Основні із них: 1) земельні ресурси; 2) стан земель та тенденції їх зміни; 3) право власності на землю; 4) трудові ресурси; 5) досвід ведення землеробства у системі сівозмін та ефективного використання машин. Завдання дослідження – це обґрунтування концепції випереджувального розвитку техніки і технологій АПК України, яка враховує весь перелік дійсних умов та проблем, а також містить стратегію, тактику і стратагеми, які ми розуміємо як основні правила реалізації стратегії і тактики. Відповідно до запропонованої стратегії наукові дослідження пропонується концентрувати на такі напрями, які будуть потрібні не зараз, а в дещо віддаленій перспективі відповідно до формули: «Технологічне майбутнє» проживемо на тій основі, яка є, а всі ресурси і наукові дослідження спрямуємо на «технологічне післязавтра». Тактика передбачає три положення: 1) пошук технологічних мостиків у майбутнє – такі техніко-технологічні напрями, які задовольняють умовам пролонгованої актуальності, тобто такі, у вирішенні яких виробничники зацікавлені вже зараз, але які в повній мірі будуть потрібні в майбутньому – у згаданому вище технологічному післязавтра; 2) системний підхід до реалізації задуму; 3) рівень реалізації техніки і технологій – «на виріст». Основні стратагеми наступні: 1) еволюція замість революції; 2) про синицю і журавля; 3) один в полі не воїн; 4) від спеціалізації до інтеграції. Як приклад успішної реалізації запропонованої концепції приведено співробітництво з компанією «Ельворті» (м. Кропивницький. Україна) з розробки техніки і технологій для сумісного вирощування сої з кукурудзою на кормові цілі.