Метод оцінки параметрів автоматизованої системи для аналізу рухливості мікробіологічних об'єктів - Мегель, Ю; Рибалка, А.; Вєнков, Г.; Коваленко, С.; Чалий, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Велика кількість біологічних об'єктів характеризується рухливістю. Залежність напрямку руху окремих клітин або їх колонії при використанні зовнішнього світлового, електромагнітного опромінення або хімічного впливу на розчин може бути досліджена за допомогою оптико-електронної системи аналізу треків і підрахунку кількості об'єктів. У разі аналізу характеристик таких об'єктів їх число в полі зору системи є випадковою величиною. Аналогічна проблем, виникає в біотехнології відтворення та селекції сільськогосподарських тварин при створенні нових порід з запрограмованими властивостями і при застосуванні методу штучного запліднення. У процесі створення таких систем виникає задача визначення ймовірності, з якою система може розрізняти два або більше об'єктів, що з'являються в її полі зору. У статті пропонується метод визначення ймовірності в залежності від роздільної здатності системи і кількості об'єктів, що знаходяться в її полі зору. Так як число об'єктів в полі зору може варіюватися або задаватися шляхом зміни концентрації розчину, метою роботи є визначення числа об'єктів, при якому не відбувається злиття об'єктів, з ймовірністю, яка перевершує деякий наперед заданий рівень значущості, досить близький до одиниці.